Deze post is ook beschikbaar in:
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Het land waar wandelwensen uitkomen
Wie de wereld graag op eigen houtje verkent, voelt zich helemaal thuis in Slovenië! Slovenen zijn gepassioneerde wandelaarsen ze zijn er trots op dat ze bezoekers aanraden om de ongelooflijke diversiteit van het landschap van het land te verkennen. Hier, waar de Alpen flirten met de Middellandse Zee en de Pannonische vlakte met de geheimen van de Karst, is het mogelijk om steeds weer nieuwe routes naar natuurlijke attracties te verkennen, de altijd gastvrije bevolking en 365 dagen per jaar te genieten van onvergetelijke ervaringen.
Ervaren wandelaars raken geïnspireerd door de hoogste delen van Slovenië. In het hooggebergte in het noordwesten en noorden van Slovenië nodigen drie alpiene bergketens je uit om goed gemarkeerde en meer uitdagende routes te verkennen.
De schilderachtige hooglanden in het hart van Slovenië bieden routes die geschikt zijn voor minder ervaren wandelaars. Wandelen is ook een uitstekende recreatie op de plekken waar het aardoppervlak slechts tot de hoogte van met wijngaarden begroeide heuvels stijgt of juist vlak wordt! In de laaglanden kun je kiezen uit gemakkelijke wandeltochten en thematische routes.
Je vindt de juiste doelen voor je conditie in gespecialiseerde wandelbestemmingen, ondersteuning voor je wandelvakantie in wandelaccommodaties en mogelijkheden voor begeleide tochten in sportbureaus en met ervaren berggidsen met een vergunning. Zij zorgen ervoor dat de paden waarop altijd verantwoordelijk gedrag in acht moet worden genomen, nog mooier en veiliger worden.
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Stap voor stap
Op een oppervlakte van meer dan 20.000 vierkante kilometer biedt Slovenië meer dan 10.000 kilometer gemarkeerde bergpaden en meer dan 5.000 kilometer gemarkeerde thematische wandelpaden. Je kunt bij elke stap genieten van de diversiteit. Bij elke splitsing zou je willen dat je beide kanten op kon. Als je op een bestemming aankomt, zal de volgende je al verleiden. Daar ga je! Het wacht op je.
Verantwoordelijk Slovenië
Slovenië is een groene bestemming voor verantwoordelijke mensen die houden van natuur en gezondheid, lokale cultuur en authentieke ervaringen. Degenen die Slovenië kiezen voor hun wandelvakanties respecteren de principes van veilige verkenning van de bergen en bescherming van de natuur waar ze ook gaan.
Duurzaamheid is onze belofte.
Het Groene Programma van het Sloveense Toerisme is een voorbeeld van duurzame toeristische ontwikkeling in Europa. Meer dan 200 aanbieders, bestemmingen, parken, attracties, agentschappen en restaurants hebben al het Sloveense Groene certificaat behaald. Hiertoe behoren ook gespecialiseerde wandelbestemmingen en -aanbieders.
Veiligheid is de basis van een vakantie.
Slovenië behoort al jaren tot de tien veiligste landen ter wereld. Veiligheid en gezondheid zijn ook gekoppeld aan internationale reisnormen en deze zijn in Slovenië gemarkeerd met de labels Green&Safe en Safe Travels. Volg voor je eigen veiligheid en die van anderen en om het milieu te beschermen tijdens het wandelen de veiligheidsaanbevelingen voor de bergen en de regels voor individuele beschermde natuurgebieden!
Diversiteit verbindt alle kenmerken van Europa.
Slovenië belichaamt de essentie van alles wat Europa te bieden heeft. Het is het enige land dat de Alpen, de Middellandse Zee, de Karst en de Pannonische vlakte met elkaar verbindt. Waar je ook bent, je bent dicht bij de startpunten van wandelroutes van verschillende moeilijkheidsgraden.
De natuur is de inspiratiebron voor toerisme.
Outdooractiviteiten gaan goed samen met de voortreffelijke lokale keuken, gezondheid en welzijn, stads- en cultuurbelevenissen en echte mogelijkheden voor zakelijke evenementen. Ook in berggebieden!
Authenticiteit is de essentie van unieke ervaringen.
De meest authentieke lokale ervaringen die nergens anders ter wereld te vinden zijn, dragen het label Slovenia Unique Experiences. Sommige zijn wandelpaden in het hooggebergte of in de bossen die bewoond worden door beren! De kwaliteit van de gecertificeerde unieke ervaringen wordt gegarandeerd door het Sloveense Bureau voor Toerisme.
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Hoge bergen
Omdat je boven de boomgrens wilt komen.
Gepassioneerde en ervaren bergbeklimmers worden aangetrokken door paden die naar de hoogste delen van Slovenië leiden. Er zijn 352 toppen in de Sloveense Alpen hoger dan 2.000 meter!
Met als hoogtepunt Triglav (2.864 m), de hoogste berg van SloveniëDe Julische Alpen zullen je verrassen met het rijke erfgoed van het Triglav Nationaal Park, rivieren en meren. De Karavanke bergketen en zijn hoogste top, Stol (2.236 m), nodigen je uit om interessante geologische kenmerken te ontdekken. Gletsjerdalen en bergweiden wachten op je in de Kamnik-Savinja Alpen en hun hoogste top, Grintovec (2.558 m).
Het hooggebergte kan in de zomer worden verkend (van mei tot oktober), maar alleen als je goed bent voorbereid, met een volledige uitrusting en een gids. In de winter kan er tot vijf meter sneeuw liggen. dus ga niet klimmen zonder zorgvuldige voorbereiding, uitrusting en een gids!
Op een paar uitzonderingen na zijn berghutten in de winter gesloten.
Erjavčeva koča op de Vršič pas is open in de winter!

Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Individuele beklimmingen en langeafstandspaden
In Slovenië is wandelen in de heuvels al meer dan een eeuw een van de populairste vormen van recreatie. De Sloveense Alpenvereniging zorgt ervoor dat de paden naar de nabijgelegen heuvels en naar de hoogste toppen gemarkeerd zijn. Je kunt kiezen tussen individuele bestemmingen die je in een paar uur kunt bereiken en etappes van langeafstandspaden die geschikt zijn voor meerdaagse tochten. Ze verbinden verschillende regio’s en zijn opgenomen in internationale netwerken van langeafstandspaden.
Thematische routes voor nieuwsgierige mensen
Meer dan 700 thematische routes stellen je in staat om de speciale kenmerken van Slovenië, individuele regio’s of plaatsen te leren kennen. De routes zijn meestal kort en rond, geschikt voor alle generaties en voor gezinnen. Ze presenteren het natuurlijke en culturele erfgoed, gastronomie en etnologie en nodigen je ook uit om meer te leren over het bos en sportieve uitdagingen aan te gaan.
Voor winterwandelaars en ijsklimmers
Winterwandelingen in het hooggebergte worden niet aanbevolen vanwege de hoogte van het sneeuwdek en het risico op lawines, maar als de winter je passie is, zorg er dan voor dat je alle veiligheidsaspecten in acht neemt!
Je kunt winterverkenning combineren met skitochten met een gids of met langlaufen op talloze loipes. Er zijn ook bevroren watervallen voor gemakkelijke of gevorderde ijsklimmers en gecombineerde routes om droog te klimmen. Zorg ervoor dat je klimervaring veilig is!
Via ferrata’s voor ervaren klimmers
Om je te helpen je bestemming te bereiken op de meer uitdagende wandelpaden zijn er stukken met beschermde klimroutes, d.w.z. standaard via ferrata’s met sporten en staalkabels. Beginners moeten klettersteigen alleen beklimmen onder begeleiding van gidsen! Je kunt ook sportieve klettersteigen bezoeken voor klimplezier zonder je te richten op een bepaalde wandelbestemming.
Routes voor berglopers
Naast het standaard berglopen in het hooggebergte is buiten hardlopen op meer toegankelijke en schilderachtige heuvels en in de buurt van steden, d.w.z. trailrunning, ook een aantrekkelijke vorm van buiten bewegen. Je kunt genieten van een combinatie van buiten hardlopen en wandelen in Slovenië op eenvoudigere en kortere routes of je kunt wedstrijdroutes verkennen. Houd er rekening mee dat je voor berg- en trailrunning ervaring moet hebben met hardlopen! In Slovenië kunnen beginners kiezen voor geschikte cumulatieve hoogtewinsten, terwijl gevorderde berg- en trailrunners kunnen deelnemen aan competitieve wedstrijden.

Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Zorg ervoor dat je veilig wandelt
Plan je wandeltochten
Plan je tijd en route zorgvuldig als je de bergen intrekt. Houd rekening met je conditie en controleer de weersomstandigheden. Het is aan te raden om vroeg in de ochtend de bergen in te gaan vanwege het risico op onweer. Iemand beneden in de vallei moet op de hoogte zijn van je route! Noteer onderweg je vorderingen in de berglogboeken. Controleer van tevoren en boek overnachtingen in berghutten, waar je je kunt verfrissen met eten en drinken. Blijf tijdens het wandelen op gemarkeerde paden. Volg de markeringen en niet willekeurige grillen!
Kaarten en toepassingen gebruiken
Je beste accessoire onderweg zijn gedrukte bergkaarten in schaal 1 : 50.000 en 1 : 25.000 en gidsen voor geselecteerde bergketens. Je kunt ze vinden in boekhandels, wandelaccommodaties en toeristeninformatiecentra op wandelbestemmingen. Houd er rekening mee dat er op veel plaatsen in de bergen geen bereik is voor mobiele telefoons. Als je een route plant, upload dan eerst de juiste GPS-tracks van de geselecteerde routes naar je mobiele telefoon, evenals gedigitaliseerde topografische kaarten en toepassingen zoals maPZS, Outdooractive, Slovenia Trail, Alpe Adria Trail, Juliana Trail, Monolit2Go, Komoot en andere.
Goed uitgerust zijn
De meest voorkomende oorzaak van uitglijden is ongeschikt schoeisel. Bescherm je voeten met schoenen die de enkels goed ondersteunen en met diepe, stijve zolen. Neem voldoende water en energierijk voedsel, warme kleding (anorak, muts, handschoenen, shirt met lange mouwen), een mobiele telefoon met volle batterij en een persoonlijke EHBO-doos mee in je rugzak. Neem in het hooggebergte een helm, hoofdlamp en reservebatterijen en veiligheidsdeken mee, en neem op moeilijkere routes met beschermde gedeelten (via ferratas) ook een zelfbeschermingsset mee, waarvan je moet weten hoe je deze moet gebruiken.
Ga niet alleen in de winter!
Een geschikte uitrusting is nog belangrijker in de winter. Zorg voor goede laarzen, beenkappen en kleding. Neem een ijsbijl en stijgijzers mee, en vanwege het lawinegevaar ook perfect werkende lawine-uitrusting (een baken op je pak en sonde en schep in je rugzak). Zorg ervoor dat je weet hoe je deze uitrusting moet gebruiken! Houd er rekening mee dat veel hutten in de winter niet open zijn. Volg het weerbericht. Ga minstens drie dagen na hevige sneeuwval of dooi niet de bergen in. Maak geen winterwandelingen in je eentje! Doe mee aan georganiseerde wandeltochten met een gids of regel een route met een berggids met een vergunning van de Sloveense Alpenvereniging.
Houd rekening met hoe je je voelt
Ga alleen wandelen als je gezond bent. Wandel in een tempo dat is aangepast aan je conditie. Vermoeidheid vermindert de concentratie. Zorg tijdens het wandelen voor regelmatige rustpauzes en vul je energie aan met geschikt eten en drinken. Produceer geen afval en stoor de dieren niet. Als je denkt dat je de weg kwijt bent, keer dan onmiddellijk terug naar het laatste startpunt met markeringen!
Handel bij een ongeval beheerst
Blijf bij een ongeval kalm, beoordeel de situatie en bescherm jezelf en het slachtoffer tegen onmiddellijk extra risico. Bel het alarmnummer 112 of stuur een kort bericht naar dit nummer en vertel wie je bent, wat er is gebeurd en waar en wanneer, hoeveel slachtoffers er zijn, wat hun verwondingen zijn en wat voor soort hulp je nodig hebt. Reddingsoperaties bij ongevallen worden uitgevoerd door de Sloveense bergreddingsvereniging. Houd er rekening mee dat hulp mogelijk pas enkele uren later arriveert.



Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Naar het hooggebergte vanuit Alpine resorts
Ontdek de verschillen tussen de Julische Alpen, de Karavanke en de Kamnik-Savinja Alpen. Vanuit populaire bergresorts kun je de hoogste toppen van Slovenië bedwingen. Bedwongen toppen belonen je met uitzonderlijke uitzichten over verschillende bergketens, de hooglanden en de groene valleien onder je.
Waarheen voor wandelervaringen in het hooggebergte?
Van meren en rivieren naar Triglav
In het ongerepte Bohinj en Bled, met het beroemde meer, in het sportieve Kranjska Gora en plaatsen tussen het witte water van de vallei van de rivier Soča, blijft het uitzicht naar de hemel stijgen! In het eerste UNESCO biosfeerreservaat van Slovenië word je omarmd door de toppen van de Julische Alpen. Kies de routes naar deze toppen op basis van je fysieke conditie. Ga met gidsen naar Triglav (2.864 m), de hoogste berg van Slovenië.
In het koninkrijk Goldhorn
De Julische Alpen in Slovenië worden beschouwd als het koninkrijk van Goldhorn. De grootste schatten van dit koninkrijk worden al bijna een eeuw beschermd door het Triglav Nationaal Park. Naast het natuurlijke en culturele erfgoed en de duurzame coëxistentie van natuur en mens, wachten er in het park ook vele gemakkelijke en moeilijke berg- en wandelpaden, langeafstandspaden en verbindingsroutes op je. Ga er wandelen met gevoel voor milieubescherming en volg alle regels die in het park gelden!
Op een karavaan van bergen
De noordelijke rand van Slovenië bestaat uit het Karavanke-gebergte met uitzichten op groene bossen en witte rotsen. Reis terug in de tijd en leer de geologische kenmerken kennen in de Dovžan-kloof bij Tržič en in het Karavanke Geopark onder auspiciën van UNESCO. De berg Peca (Petzen) in Koroška, die fascinerende ondergrondse ervaringen biedt, maakt ook deel uit van het park.
Onder de hoogstgelegen boerderijen
Vanuit Krvavec in de Kamnik-Savinja Alpen heb je een prachtig uitzicht op het bekken van de Sloveense hoofdstad. Maak kennis met het leven van herders op de hoogvlakte van Velika Planina. De hoogstgelegen boerderijen wachten op je op de panoramische weg Solčava, die boven de beroemde Logar-vallei uitkomt – een gletsjervallei met watervallen en een sprookjesbos.
Afdalingen naar heuvels en valleien
Ervaringen van het hooggebergte zijn onlosmakelijk verbonden met de kenmerken van de heuvels voor de Alpen en de lager gelegen gebieden van Slovenië. Terwijl je het gevarieerde terrein van Slovenië op bijna elke wandeling kunt zien, zijn het de langeafstandspaden die deze buitengewone verscheidenheid op een wandelvriendelijke manier met elkaar verbinden.

Wandelen bij Vršič Kranjska Gora Slovenië
Vallei van Soča
Julische Alpen
Het westelijke deel van het Triglav Nationaal Park wordt begrensd door de Soča Vallei, die wordt gekenmerkt door de bron en het debiet van dit smaragdgroene juweel van een rivier. De rivier heeft zich een weg gebaand naar haar uitmonding in de zee in de Golf van Triëst door de grote en kleine Soča-poelen, langs de Bovec-, Kobarid- en Tolmin-bekkens en door de smalle lagere Soča-vallei. Hierdoor heeft het een prachtige omgeving gecreëerd voor de ontwikkeling van aantrekkelijk openluchttoerisme in alle seizoenen van het jaar.
Kranjska Gora
Julische Alpen
De Boven-Savavallei met Kranjska Gora, een wereldberoemd skigebied, biedt ook in de zomer uitzonderlijke mogelijkheden voor actieve vrijetijdsbesteding. Wandeltochten over de hoge toppen van de Julische Alpen of over de iets lagere toppen van de Karavanke-bergketen stellen zelfs de meest veeleisende wandelaars tevreden. Het is geen toeval dat het Sloveense Alpenmuseum is gevestigd in Mojstrana, vlakbij Kranjska Gora.
Zelfs in september trekt de Julian Alps Trail Run meer dan 2000 hardlopers en wandelaars die genieten van de uitdaging van de Julische Alpen.
Kranjska Gora is de thuisbasis van de Gorenjska keuken, zoals worst, kool, žganci (moes), en daar kun je de karakteristieke rateški krapi knoedels proberen. In de zomer wordt het gevarieerde aanbod aangevuld met fietsen, wandelen en klimmen op routes die zijn beveiligd met een stalen kabel en sporten (via ferrata), en in de winter met skiën, langlaufen en schaatsen.
Slemenova Špica
Van Vršičklim je naar een klein zadel en draai je vervolgens onder de muur van Mojstrovkawaar het pad je over een steile helling naar de met gras begroeide Sleme en de meren onder Slemenova Špica.
Aanduiding op de kaart: 12
Wandeltijd: 2 uur
Lengte: 5,5 km
Moeilijkheidsgraad: matig
Hoogteverschil: 300 m
Startpunt: Vršič
GPS coördinaten: 46.4354 N, 13.7441 E
Naar Prisank
De beklimming brengt je van Vršič langs de zuidelijke hellingen van de berg naar de Zadnjica vallei, met prachtig uitzicht op de Soča vallei en de omliggende tweeduizenders, naar de top van een van de populairste bergen in Slovenië.
Aanduiding op de kaart: 13
Wandeltijd: 7 uur
Lengte: 6,5 km
Moeilijkheidsgraad: matig tot zeer moeilijk
Hoogtewinst: 936 m
Startpunt: Vršič
GPS coördinaten: 46.4354 N, 13.7441 E


bron: hier
Steen
Steen
A1 poster
Overnachting in een berghut



Uitstapjes en wandelingen rond de hut
Je volgende bestemming in slovenië?
Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.
Reserveer uw verblijf


Souvenirs Online Winkel
A1 poster