Verhaal van het Isonzofront

Verhaal van het Isonzofront

Deze post is ook beschikbaar in: Sloveens English Engels Duits Bosnisch Nederlands Kroatisch Tsjechisch Deens Fins Frans Duits Hongaars Italiaans Pools Servisch Slavisch Spaans Zweeds Duits

Verhaal van het Isonzofront

Verhaal van het Isonzofront

Verhaal van het Isonzofront

Slovenië Uniqe Ervaringen

A SOLDIER’S STORY FROM THE SOČA (ISONZO) FRONT Exclusieve begeleiding door een programma van een halve dag “Een verhaal van een soldaat aan het front van Soča (Isonzo)”, inclusief bezoeken aan het Kobarid Museum, Kolovrat openluchtmuseum en het museum van kaasbereiding met herdershapje in Planika Dairy. Het programma is op maat gemaakt voor kleinere groepen en de gids leidt de bezoekers door het museum en het erfgoed van de voormalige slagvelden waar meer dan tien naties vochten tijdens de Grote Oorlog. De boodschap van het verhaal is wat oorlog is en waarom we nooit meer moeten vechten.

De slagen om de Isonzo (door historici bekend als het Isonzo-front ) waren een reeks van twaalf gevechten tussen de Oostenrijks-Hongaarse en Italiaanse legers in de Eerste Wereldoorlog, voornamelijk op het grondgebied van het huidige Slovenië, en de rest in Italië langs de rivier de Isonzo aan de oostelijke sector van het Italiaanse front tussen juni 1915 en november 1917.

Krijgsgevangenen en Oostenrijks-Hongaarse soldaten lopen langs pakhuizen en een veldhospitaal bij de Voss Hut, de huidige Erjavčeva Koča.

Krijgsgevangenen en Oostenrijks-Hongaarse soldaten passeren pakhuizen en een veldhospitaal bij de Voss Hut, de huidige Erjavčeva Koča.

(eigendom van Uroš Košir)

In april 1915 beloofden de Geallieerden Italië in het geheime Verdrag van Londen een deel van de gebieden van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk die voornamelijk bewoond werden door etnische Slovenen, Kroaten en Oostenrijkse Duitsers.

De Italiaanse bevelhebber Luigi Cadorna, een fervent voorstander van de frontale aanval die beweerde dat het Westelijk Front de ineffectiviteit van machinegeweren had bewezen, was aanvankelijk van plan om door te breken naar de Sloveense hoogvlakte,[clarification needed] Ljubljana in te nemen en Wenen te bedreigen. Het gebied tussen het noordelijkste deel van de Adriatische Zee en de bronnen van de rivier de Isonzo werd zo het toneel van twaalf opeenvolgende veldslagen.

Als gevolg hiervan werden de Oostenrijk-Hongaren gedwongen om een deel van hun troepen van het Oostfront te verplaatsen en begon er een oorlog in de bergen rond de rivier de Isonzo.

Gezicht op de opslagfaciliteiten Fassungsstelle Vosshütte onder de huidige Erjavčeva Koča. In het eerste jaar van de oorlog werden er verschillende militaire tenten opgezet voor opslag die later werden vervangen door houten constructies.

Uitzicht op de opslagfaciliteiten Fassungsstelle Vosshütte onder de hedendaagse Erjavčeva Koča. In het eerste jaar van de oorlog werden verschillende militaire tenten opgezet voor opslag die later werden vervangen door houten constructies.

(eigendom van Uroš Košir)

Primaire sector voor Italiaanse activiteiten

Italiaanse soldaten tijdens de Tweede Slag om de Isonzo, 1915
Omdat de rest van het bergachtige front van 640 kilometer (400 mi) bijna overal gedomineerd werd door Oostenrijks-Hongaarse troepen, was de Soča (Isonzo) het enige praktische gebied voor Italiaanse militaire operaties tijdens de oorlog. De Oostenrijk-Hongaren hadden de bergen[citation needed] versterkt voordat de Italianen op 23 mei 1915 de oorlog ingingen.

De Italiaanse stafchef Luigi Cadorna oordeelde dat Italiaanse overwinningen (van Gorizia tot Triëst) het meest haalbaar waren in de kustvlakte ten oosten van de benedenloop van de rivier de Soča (Isonzo). Cadorna had niet verwacht dat de operaties in de Isonzo sector gemakkelijk zouden zijn. Hij was zich er terdege van bewust dat de rivier gevoelig was voor overstromingen en inderdaad waren er recordregens tijdens 1914-1918. Bovendien stond het Italiaanse leger bij een aanval verder naar het noorden voor een soort dilemma: om de Isonzo veilig over te steken, moest het de Oostenrijks-Hongaarse verdedigers op de bergen erboven neutraliseren, maar om deze troepen te neutraliseren, moesten de Italiaanse troepen eerst de rivier oversteken.

Verhaal van het Isonzofront

Verhaal van het Isonzofront

Isonzo Front in cijfers

De twaalf slagen om de Isonzo vonden plaats tussen 23 mei 1915 en 9 november 1917. Het deel van het front op het grondgebied van het huidige Slovenië was 93 kilometer lang. Meer dan 100.000 mensen in het gebied ontvluchtten hun huizen tijdens de campagne.

Het Isonzo-front was 93 kilometer lang.
De vijandelijkheden duurden 888 dagen.
De kortste Slag om de Isonzo duurde 3 dagen. Het was de 8e slag aan het Isonzo-front en vond plaats tussen 9 en 12 oktober 1916.
De langste Slag om de Isonzo duurde 26 dagen. Het was de 11de slag aan het Isonzo-front en vond plaats tussen 17 augustus en 12 september 1917.

In totaal vonden er 12 gevechten plaats als onderdeel van het Isonzo Front.
De 11e slag wordt beschouwd als de bloedigste militaire operatie op Sloveens grondgebied ooit. In totaal werden 50.000 soldaten gedood: ongeveer 40.000 soldaten werden gedood en 108.000 gewond aan Italiaanse kant en ongeveer 10.000 soldaten werden gedood en 95.000 gewond, ziek of vermist aan Oostenrijks-Hongaarse kant.
11 gevechten aan het Isonzofront werden geïnitieerd door de Italiaanse kant.
De 12e Slag om de Isonzo was de laatste slag. Deze werd geïnitieerd door het Oostenrijks-Hongaarse leger met hulp van het Duitse leger. Het kreeg de naam Loyalty in Arms (Duits: Waffentreue). De slag werd voorbereid door de Duitse generaal Kraft von Dellmensingen en er werd fosgeen gebruikt als chemisch wapen. Ongeveer 13.000 soldaten werden gedood in de 12e slag aan Italiaanse kant. Meer dan 300.000 Italiaanse soldaten raakten krijgsgevangen na de 12de slag. De Italiaanse kant verloor 73.000 paarden in de 12e Slag om de Isonzo. Ongeveer 5.000 soldaten werden gedood aan Oostenrijks-Hongaarse en Duitse zijde. 3.152 kanonnen, 1.732 mortieren, 300.000 geweren, 3.000 machinepistolen, 2.000 machinegeweren en 1.600 auto’s van het Italiaanse leger werden door het Oostenrijks-Hongaarse en Duitse leger buitgemaakt tijdens de 12e Slag om de Isonzo.

In totaal werden tijdens de Slag om de Isonzo aan beide zijden 1,5 miljoen soldaten gedood, gewond of gevangen genomen. Er waren minstens 250.000 slachtoffers. Ongeveer 700.000 soldaten raakten gewond of werden vergiftigd met chemische wapens en meer dan 500.000 soldaten raakten vermist of werden gevangen genomen aan beide kanten.
Meer dan 95% van de totale slachtoffers waren soldaten.
Ongeveer 3.500 slachtoffers aan het Isonzofront waren Slovenen; het Isonzofront was dus niet het bloedigste front voor Slovenen. Het grootste aantal Slovenen dat sneuvelde in WO I was in Galicië, van waaruit ongeveer 10.000 nooit naar huis terugkeerden. In WO I sneuvelden naar schatting 35.000-40.000 Sloveense soldaten in de strijd.
Aan het Isonzofront sneuvelden dagelijks gemiddeld 297 soldaten.

De stoffelijke resten van 57.739 soldaten die sneuvelden aan het Isonzofront liggen begraven in een ossuarium in het dorp Oslavia in Italië.
De stoffelijke resten van 7.014 Italiaanse soldaten liggen begraven in een ossuarium boven de Sloveense stad Kobarid.
De stoffelijke resten van ongeveer 1.000 Duitse soldaten liggen begraven in een ossuarium in de Sloveense stad Tolmin. Dit is de enige bewaard gebleven locatie in het gebied van het Isonzofront waar een groter aantal Duitse soldaten begraven ligt.
De stoffelijke resten van 100.187 soldaten liggen begraven in een ossuarium in de stad Redipuglia in Italië.
In 2016 werd in de stad Doberdo del Lago in Italië een monument onthuld voor alle Sloveense soldaten die aan het Isonzofront waren gesneuveld.

De verhouding tussen aanvallers en verdedigers aan het begin van de Isonzoslagen was ongeveer 9 op 1, namelijk ongeveer 500 Italiaanse brigades tegen ongeveer 50 bataljons van het Oostenrijks-Hongaarse leger.
Er werden gemiddeld twee tot drie miljoen granaten afgevuurd tijdens één veldslag aan het Isonzo-front.
De zwaarste granaat die aan het Isonzo-front werd afgevuurd, woog 1.060 kilogram.
Het bereik van de granaat was 12 kilometer, hij was 160 centimeter hoog en had een kaliber van 420 mm.

Ongeveer 80.000 Slovenen uit het gebied van Gorizia en uit de Soča-vallei werden door de Oostenrijks-Hongaarse autoriteiten verdreven vanwege het Isonzofront.
Tussen de 10.000 en 12.000 Slovenen werden door de Italianen uit hun huizen verdreven.
Ongeveer 230.000 mensen emigreerden uit het gebied van het Isonzofront.

Op 9 augustus 1916 veroverde het Italiaanse leger Gorizia tijdens de 6e Slag om de Isonzo. Het was het enige grote militaire en politieke doel dat door de Italianen in de Eerste Wereldoorlog werd veroverd.
De aanval op Sabotin, de heuvel die drie dagen voor de inname van Gorizia op 6 augustus 1916 door het Italiaanse leger werd veroverd, duurde 40 minuten.

Krn, de hoogste top van het Krn-gebergte en een van de belangrijkste versterkte toppen in het gebied van het Isonzofront, is 2.245 meter hoog. Enkele van de bloedigste veldslagen van het Isonzo Front vonden hier plaats.

Observatieballonnen die door beide legers aan het Isonzo-front werden gebruikt, konden hoogtes tussen 400 en 800 meter bereiken.
Er was 30.000 liter water nodig om een ballon met waterstof te vullen; omdat water schaars is in het gebied, was het gebruik van ballonnen beperkt.
Drie balloncompagnieën werden door het Oostenrijks-Hongaarse leger aan het Isonzo-front gebruikt.
Acht balloneenheden werden door het Italiaanse leger gebruikt.

De Vredeswandeling van de Alpen naar de Adriatische Zee, die langs de belangrijkste punten van het Isonzofront loopt, werd in maart 2015 geopend.
Er zijn 15 openluchtmusea langs de Vredeswandeling – in Čelo, Ravelnik, Zaprikraj, Mrzli vrh, Mengore, Kolovrat, Sabotin, Prižnica, Vodice, Škabrijel, Pečinka Cave, Ermada, Brestovec, San Michele en de Bersaglieri-vallei.
De Walk of Peace van de Alpen naar de Adriatische Zee – Erfgoed uit de Eerste Wereldoorlog kwam in 2016 op de voorlopige lijst van werelderfgoed van UNESCO.

bronnen: hier en hier

-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.

Overnachting in een berghut

https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Souvenirs Online Winkel

-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
Gratis verzending voor bestellingen boven 40 
Send this to a friend