Welkom bij HET VERLEDEN

van berghut Erjavčeva op de Vršič-pas

OP 1525 METER SINDS 1901

CONTACT ONS

Begeleidende tekst

Midden tussen de schilderachtige vergezichten van de Sloveense Julische Alpen staat Erjavčeva kočaeen berghut vol geschiedenis en omgeven door adembenemend natuurschoon. Erjavčeva koča werd in 1901 gebouwd op de iconische Vršič-pas en is al generaties lang een symbool van toevluchtsoord en kameraadschap voor bergbeklimmers, wandelaars en natuurliefhebbers.

Als bevoorrechte en trotse beheerders van dit historische monument zetten we ons in om de erfenis te bewaren en het rijke erfgoed te vieren. Een van onze inspanningen bestaat uit het nauwgezet verzamelen van oude foto’s en ansichtkaarten van Erjavčeva koča, in een poging om het tapijt van het legendarische verleden samen te weven. Elk beeld is een venster op vervlogen tijden, met momenten van triomf, kameraadschap en de blijvende geest van verkenning.

We erkennen de immense waarde van deze artefacten, niet alleen als overblijfselen uit het verleden maar ook als bewakers van herinneringen en verhalen die Erjavčeva koča hebben gevormd tot wat het nu is. In onze zoektocht om deze nalatenschap te eren, nodigen we iedereen uit die in het bezit is van oude foto’s, afbeeldingen of ander materiaal dat verband houdt met Erjavčeva koča.

Of ze nu verstopt zijn in vergeten albums of bewaard worden in familiearchieven, deze schatten hebben een onmetelijke betekenis. We willen dit materiaal graag verwerven, huren, in permanent eigendom overdragen of reproduceren voor ons persoonlijke archief, zodat de nalatenschap van Erjavčeva koča blijft bloeien en toekomstige generaties blijft inspireren.

Elke foto en afbeelding die aan ons is toevertrouwd zal zijn rechtmatige plaats vinden binnen de muren van Erjavčeva koča, als een bewijs van de blijvende band tussen de mensheid en de majestueuze schoonheid van de Julische Alpen. Deze visuele verhalen zijn bedoeld om meer waardering te kweken voor de geschiedenis, cultuur en natuurlijke wonderen die dit gekoesterde toevluchtsoord in de bergen kenmerken.

Als beschermers van Erjavčeva koča beloven we de verhalen binnen de muren in ere te houden en te bewaren, zodat de erfenis voor toekomstige generaties bewaard blijft. Vier samen met ons de tijdloze schoonheid en grenzeloze avontuurlijkheid van Erjavčeva koča, een toevluchtsoord te midden van de pracht en praal van de Sloveense Alpen.

HELP ONS TERUG IN DE TIJD

In de wens om een“terug in de tijd archief” van oude foto’s te creëren, roepen we iedereen op die ze zou kunnen bezitten om ze aan ons te verkopen of uit te lenen zodat we kopieën kunnen maken. De foto’s en het fotoarchief zullen permanent worden tentoongesteld in de berghut Erjavčeva.

We vragen iedereen die ons kan helpen contact met ons op te nemen.

De berghut Erjavčeva werd oorspronkelijk gebouwd als schuilplaats voor bergbeklimmers die de Julische Alpen verkenden, maar heeft in de loop van haar bestaan talloze veranderingen ondergaan. Van het overleven van de Eerste en Tweede Wereldoorlog tot het doorstaan van verschillende renovaties en uitbreidingen, de lodge staat vandaag de dag symbool voor veerkracht en traditie.

In de loop der jaren heeft de berghut Erjavčeva ontelbare avonturen, verhalen en momenten beleefd vastgelegd in foto’s. Om het rijke erfgoed te bewaren, worden er pogingen ondernomen om oude foto’s van de lodge en de omgeving te verzamelen en te archiveren. Deze foto’s dienen als vensters naar het verleden en bieden een blik op het leven en de ervaringen van degenen die de paden bewandelden en hun toevlucht zochten binnen de muren.

Door de collectieve inspanningen van enthousiastelingen en supporters is het archief van oude foto’s in Erjavec Lodge bedoeld om de erfenis en de geest van dit iconische monument te vieren en ervoor te zorgen dat de geschiedenis toekomstige generaties blijft inspireren en boeien.

TERUG IN DE TIJD

Ansichtkaart van Erjavčeva koča

Ansichtkaart van Erjavčeva koča uit het jaar 1959. We praatten wat, lunchten en deelden wat... ☘

Berghut Erjavčeva 1955

Erjavčeva berghut 1955 ansichtkaart. Zelfs toen lag het verborgen achter beroemde lariksbomen, maar het was... ☘

Hoe berghutten Sloveens werden

Hoe Duitse berghutten Sloveens werden en hoe hun namen werden veranderd.

Ansichtkaart van Erjavec Lodge (1923)

Ansichtkaart van Erjavec Lodge (1923) met de Vršič Pass en de Erjavčeva koča berghut zou... ☘

Ansichtkaart van Erjavec Lodge (geen datum)

Ansichtkaart van Erjavec Lodge (geen datum) met de Vršič Pass en de Erjavčeva koča berghut... ☘

Winter Wonderland in de Hoge Bergen

Marjan Pfeifer Sr., Erjavčeva Koča, en de met sneeuw bedekte Martuljek-groep op de achtergrond, Vršič,... ☘

Hoe de weg naar Vršič werd aangelegd

Het dagboek van Franc Uršič, die van 1909 tot 1916 op Vršič woonde, neemt ons... ☘

Erjavčeva koča ansichtkaart 1931

Een ansichtkaart uit 1931 met de Vršič-pas en de berghut Erjavčeva koča zou een tafereel... ☘