De eerste hut werd in 1901 gebouwd en geopend door de Karinthische afdeling van de Duits-Oostenrijkse bergbeklimmersvereniging. Na de Eerste Wereldoorlog werd het overgenomen door de
De Sloveense Bergbeklimmersvereniging repareerde en vergrootte het en opende het op 30 juli 1922.

Erjavčeva's hut on Vršič pass

De hut ligt tussen de lariksen op een kleine heuvel onder de bergpas Vršič. Een centrale verwarming en een keramische oven in de eetkamer zorgen voor een aangenaam verblijf. Elektriciteit, comfortabele toiletten en douches in de badkamer zijn het hele jaar door beschikbaar, zodat bergbeklimmers en groepen een aangenaam verblijf hebben. De hut is ook een goed punt over de winterse sneeuwconditie. Een unieke bezienswaardigheid, de rotswand van “Ajdovska deklica” (Reuzenmaagd of Heidense maagd) in de noordelijke muur van Prisank, is het beste te zien vanaf de plek waar de hut staat.

Over de benadering van de hut van Erjavčeva

met de auto van Kranjska Gora naar de Vršič-pas (10 km), te voet over de weg en via binnenwegen (3 uur)
met de auto vanuit de Trenta vallei (10km), te voet via de weg en binnenwegen (3u)
Tijdens het zomerseizoen kan een bus van beide kanten worden gebruikt. Een busstation ligt op 2 minuten van de hut.

Berghut Erjavčeva op de Vršič-pas

We hebben het geluk dat we al sinds 1901 de beheerder zijn van de Erjavčeva hut op de Vršič pas in de ongerepte natuur van het Triglav Nationaal Park. Vandaag de dag is het huis bedoeld voor gecontroleerd toerisme, sportactiviteiten en liefhebbers van natuur en natuurlijke schoonheid.

Bezoekers van de hut kunnen genieten van de onbeschrijfelijke schoonheid van een unieke locatie, van het comfort in een van de 11 verschillende kamers, of van de ervaring van een verblijf in gedeelde slaapkamers. We waarderen het vooral om te douchen met water uit onze verzameling stromend water in de directe omgeving, we gaan er voorzichtig en zuinig mee om en we drinken het nog steeds graag.

Onze gidsen hebben verschillende dagen met excursies voorbereid voor de meest enthousiaste reizigers. Ze willen zich volledig laten gaan, een vakantie in zijn volle glorie beleven en thuiskomen met onvergetelijke herinneringen. Avonturenpakketten omvatten verschillende uitstapjes naar locaties die alleen bekend zijn bij de lokale bevolking en ze zijn ook, last but not least, numeriek beperkt en gecontroleerd.

In onze keuken worden traditionele en lokale gerechten met elkaar verweven, waaraan we een vleugje frisheid en een moderne toets toevoegen. We kiezen echter ook zorgvuldig voedsel voor vegetariërs en veganisten. Naast onze huisgemaakte pesto en de unieke “Erjavčeva koča” taart, passen we het zorgvuldig samengestelde menu aan aan de seizoensgebonden keuze van ingrediënten.
Namelijk, we koken eten, eten dagelijks en voegen daar een glas huiswijn aan toe, die het huttenteam tijdens hun reis door Slovenië ook zelf heeft gekozen uit verschillende uitstekende lokale leveranciers.

Dat is onze manier van leven; elke gast kan het leren kennen en proeven. Het is een buitengewoon voorrecht voor ons om in het Triglav Nationaal Park in de omarming van de natuur te wonen en mensen van over de hele wereld te ontmoeten die ons één keer bezoeken en dan altijd terugkomen.

Je bent meer dan welkom in ons bedrijf!

Erjavčeva's mountain hut at Vršič pass accommodation booking reservation

_______
Naar wie de hut zijn naam kreeg

Fran Erjavec
Het werd vernoemd naar de naturalist en schrijver Fran Erjavec (1834-1887).

Ni vse zlato kar se sveti - Fran Erjavec
Fran Erjavec
About Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass

_______
Over recente geschiedenis

Van de hut naar een populair excursiepunt

Na de Tweede Wereldoorlog werd de hut overgenomen door de Jesenice bergbeklimmers, die het renoveerden en openden op 15 september 1946. In 1949 installeerden we elektriciteit uit Kranjska Gora en in 1951 een telefoon. We hebben de oude, vervallen houten hut afgebroken en vervangen door een nieuwe, modernere buitenpost. Het werd ingehuldigd op 1 augustus 1993.

Woonkamer en restaurant in de hut van Erjavčeva

Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass
Living room in Erjavčeva's mountain hut @ Vršič pass