Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Vršič pas open of alleen voor Transit

Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Als je vanuit Kranjska Gora naar de bergpas Vršič rijdt, let dan op het elektronische bord net na het BW Hotel, voor het Jasna-meer. Dit bord zou cruciaal moeten zijn omdat het real-time updates geeft over de status van de bergpas. Maar niet echt. Tenminste niet voor ons.

Pasbord Vršič in Kranjska Gora

Vooral in het hoogtoeristische zomerseizoen is te zien dat de Vršič-pas bezet is – ALLEEN DOORVOER.

Het is belangrijk om op te merken dat het bord geen uitgebreide informatie. Er wordt alleen gekeken naar de beschikbaarheid van gratis parkeerplaatsen op de top van de Vršič-pas, niet naar de status van de berghutten. Houd rekening met deze beperking bij het plannen van je bezoek.

Als je van plan bent om de berghut Erjavčeva te bezoeken voor een maaltijd of een overnachting, rijd dan door. Onze hut ligt niet op de top van de pas, maar slechts twee bochten eronder. We streven er altijd naar om wat ruimte beschikbaar te hebben, vooral voor onze gasten die in de hut verblijven en slapen.

YouTube player
Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

YouTube player

Parkeren op de Vršič bergpas is cruciaal voor bezoekers die dit schilderachtige en historisch belangrijke gebied in de Julische Alpen willen verkennen. De pas, die Kranjska Gora verbindt met de Soča-vallei, is een populaire bestemming voor de lokale bevolking, toeristen, wandelaars en wintersporters. Hier vind je een gedetailleerd overzicht van de parkeermogelijkheden op de Vršič Bergpas:

Belangrijkste parkeerplaatsen op de Vršič-pas

 1. Lagere delen van de Vršič-pas (bij Kranjska Gora)
  • Kranjska Gora: Aan de voet van de pas biedt Kranjska Gora verschillende parkeermogelijkheden. Deze stad dient als startpunt voor veel bezoekers die de pas opgaan. Er zijn openbare parkeerplaatsen beschikbaar, vooral in de buurt van het skigebied, waardoor het handig is voor degenen die van plan zijn om de dag door te brengen met skiën of wandelen in de lagere delen van de pas.
  • Jasna-meer: Net buiten Kranjska Gora, bij het Jasna-meer, zijn er parkeerplaatsen die populair zijn bij bezoekers die van het schilderachtige meer willen genieten of hun beklimming vanaf dit punt willen beginnen.
 2. Tussenstops
  • Russische Kapel: Een van de opmerkelijke tussenpunten tijdens de beklimming is de Russische Kapel, een historisch monument gewijd aan Russische krijgsgevangenen die de weg aanlegden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er is een kleine parkeerplaats bij de kapel waar bezoekers kunnen stoppen, hun respect betuigen en meer te weten komen over de geschiedenis van de regio.
  • Koča na Gozdu: Een andere populaire halte is Koča na Gozdu, een berghut op 1.226 meter. Er is hier beperkte parkeergelegenheid, die toegang biedt tot wandelpaden en een onderbreking vormt voor degenen die de pas oprijden.
 3. Bovenste delen van de Vršič-pas
  • Erjavčeva Koča: Op een hoogte van 1.525 meter is Erjavčeva Koča een van de belangrijkste berghutten op de pas, die het hele jaar door geopend is. Er is een eigen parkeerplaats die vaak wordt gebruikt door gasten die in de hut verblijven en door mensen die langere wandelingen of beklimmingen in het gebied maken.
  • Top van de Vršičpas (Poštarski Dom): In de buurt van de top van de pas, rond 1.611 meter, zijn verschillende parkeerplaatsen. Dit gebied ligt dicht bij Poštarski Dom, een andere berghut, en dient als startpunt voor verschillende wandelroutes en skiroutes. Het is hier vaak druk op de parkeerplaats, vooral in het hoogseizoen voor wandeltochten in de zomer en het skiseizoen in de winter.

Praktische tips voor parkeren op de Vršič-pas

 • Vroeg arriveren: Tijdens piekseizoenen, zoals zomerweekenden en de wintervakantie, kunnen parkeerplaatsen snel vol zijn. Als je vroeg op de dag aankomt, is de kans groter dat je een geschikte parkeerplaats vindt.
 • Seizoensgebonden overwegingen: In de winter kan hevige sneeuwval de beschikbaarheid en toegankelijkheid van parkeerplaatsen beïnvloeden. Het is essentieel om de weersomstandigheden en de toestand van de weg te controleren voordat je de pas opgaat. Sneeuwkettingen of winterbanden zijn vaak nodig.
 • Tarieven en voorschriften: Voor sommige parkeerterreinen moet worden betaald en op bepaalde plekken kunnen tijdsbeperkingen gelden. Het is belangrijk om de borden en voorschriften in acht te nemen om boetes te voorkomen.
 • Alternatieven voor openbaar vervoer: Voor degenen die liever niet zelf rijden, biedt Kranjska Gora openbaar vervoer en pendeldiensten naar de Vršič Pass, die de parkeerproblemen kunnen verlichten en de impact op het milieu kunnen verminderen.

Milieu-overwegingen

Parkeerplaatsen op de Vršič-pas worden beheerd om de impact op het milieu in dit ongerepte alpiene gebied te minimaliseren. Bezoekers worden aangemoedigd om de Leave No Trace-principes te volgen en ervoor te zorgen dat ze al hun afval meenemen en de natuurlijke omgeving niet beschadigen.

Conclusie

Of je nu historische bezienswaardigheden zoals de Russische Kapel bezoekt, in berghutten zoals Erjavčeva Koča verblijft of gewoon geniet van het adembenemende uitzicht, de parkeerplaatsen dienen als handige startpunten voor een gedenkwaardig alpien avontuur. Vroeg plannen en rekening houden met de seizoensomstandigheden zorgt voor een soepel en plezierig bezoek aan dit prachtige deel van Slovenië.

Is de Vršič-pas open of gewoon doorgang?

Overnachting in een berghut

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (nl) Placeholder
Slovenia (nl)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
Send this to a friend