Hoe plan je je reis naar de bergen?

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Deze post is ook beschikbaar in: Sloveens English Engels Duits Bosnisch Nederlands Kroatisch Tsjechisch Deens Fins Frans Duits Hongaars Italiaans Pools Servisch Slavisch Spaans Zweeds Duits

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Een bergtocht moet zorgvuldig worden gepland. Bedenk hoe lang je bereid bent te lopen, tot welke hoogte je wilt stijgen en welke moeilijkheidsgraad past bij je fysieke conditie. Bekijk de weersvoorspelling, de conditie van het pad dat je wilt bewandelen, de openingstijden van berghutten en welke uitrusting je nodig hebt. Ongeacht waar je naartoe gaat, kies geschikte laarzen met antislipzolen en neem voldoende (alcoholvrije) vloeistoffen mee. Bekijk ook onze lijst met dingen waar je aan moet denken voor de tocht en ga pas op pad als je alle punten op de lijst hebt afgevinkt.

Denk eraan:
Je eindbestemming is niet de piek die je wilt beklimmen, maar je veilige terugkeer naar de vallei. Veel ongelukken in de bergen gebeuren bij het afdalen van toppen.

OMSTANDIGHEDEN IN DE BERGEN

De weersomstandigheden in de bergen kunnen abrupt veranderen en het is erg belangrijk om de laatste weersvoorspelling te controleren voordat je op pad gaat. Vertrouw daarbij alleen op officiële bronnen. De huidige weersverwachting voor de bergen in Slovenië vind je op de website van het Sloveense milieuagentschap. Het is aan te raden om vroeg genoeg op pad te gaan . Op die manier heb je meer tijd om eventuele complicaties (defecte uitrusting, verlies van oriëntatie, enz.) op te lossen en mogelijke middagstormen te vermijden. Als je een langere tocht gaat maken, informeer dan naar de hutten en schuilplaatsen onderweg waar je kunt schuilen in geval van slecht weer.

Wat moet je doen als een storm je verrast in de bergen?

  • Daal af van bergkammen en onbeschutte bergtoppen.
  • Vermijd plaatsen met kabels en metalen voorwerpen of waar de rots rood is, omdat dit aangeeft dat er metaal in zit. Vermijd ook plaatsen waar de bliksem vaak inslaat. Dergelijke locaties zijn te herkennen aan eenzame bomen, gespleten bomen en rotsen en omgewoelde grond.
  • Verplaats alle metalen voorwerpen die je bij je hebt naar een veilige afstand van minstens 10 meter.
  • Raak de rotswand niet aan met je lichaam. Plaats jezelf zo laag mogelijk bij de grond.
  • Als je onderdak vindt in een grot of een holte, is de veiligste plek in het midden ervan.
  • De veiligste positie om een blikseminslag te vermijden is op een steile helling, maar zak in hurkzit of ga op je rugzak zitten.

Zomerstormen veroorzaken een plotse afkoeling. De temperatuur kan binnen enkele minuten met 20 graden of meer dalen.

Steeds hevigere stormen en onweersbuien, die verwoesting achterlaten, kunnen ook voorkomen in de Sloveense bergen. Controleer daarom altijd de huidige conditie van bergpaden.

Actuele informatie uit eerste hand

Om je te helpen de situatie in de bergen te controleren, hebben we de belangrijkste officiële links naar deze gegevens voor je verzameld. Let onderweg echter goed op eventuele weersveranderingen.

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Hoe plan je je reis naar de bergen?

UITRUSTING

Als je besluit een tocht te maken, is het belangrijk om de juiste uitrusting te kiezen. Deze keuze hangt af van verschillende factoren, die vooral te maken hebben met de moeilijkheidsgraad van het pad en de omstandigheden in de bergen. Het is heel belangrijk om voldoende gehydrateerd te zijn met alcoholvrije vloeistoffen.

Als je je waagt aan een tocht die meerdere uren of een hele dag duurt, of als je uitdagende routes gaat bewandelen, is het noodzakelijk om aluminiumfolie, een bivakzak of een grote zwarte zak mee te nemen als warmte-isolatie bij een ongeluk of tijdens het bivakkeren, een hoofdlamp en reservebatterijen, extra kleding om je om te kleden en een klimhelm. Voor zeer moeilijke routes zijn een self-belaying set en een klimgordel verplicht. Het is heel belangrijk om te weten hoe je de uitrusting correct gebruikt, dus leer dit voordat je de bergen ingaat en controleer of de uitrusting volledig functioneert.

Vergeet niet dat je in de bergen wordt blootgesteld aan de zon. Neem een zonnebril, zonnebrandcrème met een hoog UV-gehalte en een geschikte hoed (baseballpet, hoofddoek, enz.) mee.

In de winter zijn de omstandigheden nog uitdagender en heb je nog meer uitrusting nodig. Wandelschoenen volstaan niet op besneeuwde en ijzige oppervlakken, je hebt stijgijzers en een ijsbijl nodig. Je moet weten dat klassieke stijgijzers met 12 tandengeschikt zijn voor een wintertocht in de bergen. Sneeuwkettingen zijn geen geschikte vervanging voor stijgijzers. Stijgijzers alleen zijn echter niet voldoende, je moet ook altijd een ijsbijl gebruiken. Maar je moet ook weten hoe je beide correct gebruikt. Je moet in de winter een lawineveiligheidsset (baken, sonde en schop)in je rugzak bewaren en weten hoe je die moet gebruiken. Het is ook aan te raden om een lawine airbag rugzak te hebben.

Denk eraan!
Neem altijd de juiste uitrusting meeen leer hoe je die correct gebruikt. Controleer de staat van de uitrusting en test deze voordat je op reis gaat.

Hoe plan je je reis naar de bergen?

Hoe plan je je reis naar de bergen?

SELECTIE VAN EEN ROUTE

Als je een tocht naar de bergen plant, denk dan goed na over welke route je kiest. Het is belangrijk om een route te kiezen die je aankunt. Denk na over hoe lang je wilt lopen, hoe hoog je wilt klimmen, welke moeilijkheidsgraad je wilt kiezen, wanneer je je tocht wilt beginnen, welk deel van Slovenië je wilt bezoeken, enz. Vergeet bij het overwegen van je opties het volgende niet:

  • Overschat je psychofysische paraatheid en conditie niet. Als een bepaalde route te moeilijk of te lang lijkt, kies dan voor een eenvoudigere en kortere route.
  • Zorg voor de juiste uitrusting voor de gekozen route.
  • Kijk of er onderweg berghutten zijn waar je kunt pauzeren.
  • Je ervaringsniveau en eventuele hoogtevrees moeten ook in overweging worden genomen. Als je geen ervaring hebt, moet je de bergen in met een berggids.
  • Controleer de huidige staat van de paden. Het is mogelijk dat een pad bijna ‘s nachts onbegaanbaar wordt door een storm, omgevallen bomen of aardverschuivingen. Gebruik geen gesloten bergpaden.
  • Laat mensen in de vallei weten waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent terug te keren. Onderteken je naam in topboeken en geef je aankomst- en vertrekrichting aan, zodat de reddingsbrigade je gemakkelijker kan vinden in geval van een ongeluk.

Onthouden!
Denk bij het kiezen van je bestemming altijd na over hoe je die gaat bereiken. Spectaculaire foto’s vanaf een bepaalde route of een piek moeten niet je belangrijkste criterium zijn. In plaats daarvan moet je prioriteit geven aan je veiligheid en de geschiktheid van je bestemming in relatie tot je ervaring, kennis, conditie en uitrusting.

Hoe plan je je reis naar de bergen?

KAARTEN EN APPS GEBRUIKEN

Tijdens je wandeling kun je vertrouwen op speciale apps die je helpen je geplande route te volgen, je informeren over specifieke kenmerken en je de informatie geven die je nodig hebt. Maar let op. Niet alle apps zijn geschikt. Vertrouw alleen op de apps die objectieve, bijgewerkte en echte gegevens gebruiken en niet op bronnen waarin de beschrijvingen van bergpaden meestal subjectief en vaak misleidend zijn. De maPZS en Slovenië Outdoor apps zijn geschikt voor de Sloveense Alpen.

ONDERWEG MET EEN GIDS

Je kunt het beste gaan wandelen of bergbeklimmen met een gediplomeerde berggids voor de beste en veiligste ervaring. Berggidsen kunnen je adviseren en begeleiden op veilige paden, ervoor zorgen dat je de juiste uitrusting gebruikt en je veilig begeleiden op bergtoppen of langs bergpaden. Let bij het kiezen van een gids op hun licentie en of deze geschikt is voor de route die je van plan bent.

Berggids

Je moet berggidsen kiezen met een geschikte licentie die in staat zijn om je mee te nemen op moeilijke of zeer moeilijke bergpaden, alpine klimmen of skitochten. Sloveense berggidsen hebben ook de internationale IFMGA-licentie.

Hoe plan je je reis naar de bergen?

RESERVERINGEN VAN BERGHUTTEN

Er zijn 159 berghutten en lodges en 18 bivakken in Slovenië. In de meeste hutten vind je heerlijke zelfgemaakte gerechten, terwijl de grotere hutten en lodges ook voorzien in overnachtingsmogelijkheden. Ze hebben meestal slaapzalen, maar steeds meer hutten bieden nu ook eenpersoonskamers aan. De hutten dienen ook als informatiepunten in de bergen waar bezoekers informatie kunnen krijgen over de actuele omstandigheden van de route en kunnen schuilen voor slecht weer. Ze worden ook gebruikt als meldpunten voor ongelukken in de bergen.

De meeste berghutten zijn alleen in de zomer geopend, van mei tot oktober. Sommige zijn het hele jaar door in het weekend geopend. Bepaalde hutten zijn bijzonder populair en vrij druk in de zomer, dus we raden je aan om je bed in de geselecteerde hut te reserveren voordat je naar de bergen gaat.

Je kunt reserveren via een speciaal systeem dat momenteel 21 van de populairste en meest bezochte hutten bevat. Bij de reservering wordt de eindprijs van de overnachting getoond, die je met een creditcard kunt betalen. De reservering kan kosteloos worden geannuleerd tot uiterlijk één of twee dagen voor de geplande aankomstdatum, afhankelijk van de individuele berghut.

How to plan your trip to the mountains?

De natuurlijke bergomgeving respecteren en beschermen

De natuur is echt prachtig langs de bergpaden, maar ook heel gevoelig. Een groot deel van de Julische Alpen ligt in het Triglav Nationaal Park en veel gebieden in de Karavanke en de Kamnik-Savinja Alpen zijn beschermd als onderdeel van Natura 2000. Hoge bergtoppen worden omringd door groene bossen op lagere hoogten. Deze bedekken tweederde van Slovenië en krioelen van het leven. Om de impact op deze gevoelige ecosystemen te minimaliseren, is het noodzakelijk om ze met veel respect en verantwoordelijkheid te verkennen. Help ons de schoonheid van het berglandschap en de wezens die erin leven en er integraal deel van uitmaken te behouden. Houd je aan de regels voor verantwoordelijke tochten in de natuur van het Triglav Nationaal Park en andere beschermde gebieden.

Wees een verantwoordelijke bezoeker van het park

Het Triglav Nationaal Park bestaat uit drie beschermingsgebieden met verschillende niveaus van bescherming. De eerste twee gebieden vertegenwoordigen het smallere deel van het park waar strikte gedrags- en verbodsregels gelden. Het derde gebied is het perifere deel en omvat bepaalde bevolkte gebieden. Naast de voorziene gedragscode in de natuurlijke omgeving, zijn er bijkomende duurzaamheidsaanbevelingen van toepassing met betrekking tot het behoud van de rijkdom aan natuurlijk en cultureel erfgoed van het park.

  • Gebruik het openbaar vervoer om bij de startpunten te komen.
  • Steun de lokale economie door lokale producten te kopen en kies producten en ervaringen die je herkent als lokale collectieve merken.
  • Neem je afval mee.
  • Boek uw accommodatie rechtstreeks bij lokale aanbieders. Reserveer je bed in berghutten via het reserveringssysteem.
  • Win de nodige informatie in en zorg ervoor dat je veilig en verantwoord de bergen in trekt.

Wat moet ik doen als er een ongeluk gebeurt?

Een bezoek aan de bergen houdt een zeker risico in. Ongelukken, meestal uitglijden, gebeuren door onbekendheid met het terrein, onvoldoende fysieke en mentale conditie en ongeschikte of onvoldoende uitrusting of schoeisel. Met een goede organisatie en voorbereiding op een bergtocht kunnen we veel doen om het risico te beperken, maar er kan op elk moment iets onvoorspelbaars gebeuren. Wat te doen bij een ongeval Als u de eerste bent die de gewonde persoon bereikt, is het belangrijk om kalm en beheerst te blijven en andere mensen die mogelijk aanwezig zijn gerust te stellen. Beoordeel de situatie en bescherm uzelf en de gewonde tegen mogelijk vallend gesteente, aardverschuivingen en kou. Verleen eerste hulp naar uw beste vermogen.

Bel 112 voor hulp!

Als je in een gebied zonder signaal bent, zorg er dan voor dat het nieuws van het ongeluk zo snel mogelijk het eerste meldpunt van de bergreddingsdienst bereikt. Dit is meestal te vinden in berghutten en andere buitenposten in bergen en dalen. In bepaalde buitenposten zijn automatische SAPOGO-noodradio ‘s geïnstalleerd.

Moderne wegwijzers zijn ook uitgerust met speciale identificatienummers. De beller die een ongeval in de bergen meldt, geeft dit nummer door aan het reddingsteam zodat de locatie van het ongeval nauwkeuriger kan worden gevonden.

bron: hier

-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.

Overnachting in een berghut

https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Souvenirs Online Winkel

-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
Gratis verzending voor bestellingen boven 40 
Send this to a friend