Gids voor alle Sloveense bergpaden

Gids voor alle Sloveense bergpaden

Deze post is ook beschikbaar in: Sloveens English Engels Duits Bosnisch Nederlands Kroatisch Tsjechisch Deens Fins Frans Duits Hongaars Italiaans Pools Servisch Slavisch Spaans Zweeds Duits

Gids voor alle Sloveense bergpaden

Gids voor alle Sloveense bergpaden

Gids voor alle Sloveense bergpaden

Voorwoord

Het Sloveense bergpad is het populairste langeafstandspad in Slovenië en de oudste route in zijn soort ter wereld. Na de introductie zijn er in heel Europa verschillende vergelijkbare routes aangelegd, die nu veel bekender en populairder zijn. Het begon allemaal in 1953 toen de Sloveense Alpenvereniging het “Sloveense bergbeklimmerspad nr. 1” opende, gebaseerd op het idee van Ivan Šumljak uit Maribor. In 1991 kreeg het pad zijn huidige naam: het Sloveense bergpad. Er zijn al heel wat reisgidsen gepubliceerd, maar geen enkele is zo gestructureerd als deze. De beschrijvingen zijn verdeeld in secties (etappes) op een manier die nieuw is voor Sloveense reisgidsen. Bergbeklimmers kunnen de ene etappe na de andere volgen gedurende de hele trail, of ze kunnen de etappes kiezen die ze willen doen en ze combineren zoals ze zelf willen. De hele route is opgedeeld in drie delen (hetzelfde als de gids) en drie verschillende auteurs hebben elk deel behandeld.

Het eerste deel van de route wordt beschreven door Gorazd Gorišek, die je vanaf Maribor door Pohorje, Uršlja gora en het grootste deel van de Kamnik-Savinja Alpen voert. Bij Begunjščica betreedt de route de Karawanks en begint het tweede deel van de trilogie.

Mojca Stritar Kučuk neemt je mee door de Julische Alpen en naar enkele van Sloveniës hoogste toppen (Triglav, Scheermes, Prisojniken Jalovec). De volgende zijn de Trenta Vallei (Dolina Trente), Triglav Merenvallei (Dolina Triglavskih jezer), Komna Plateau, en Krn, voordat we de Bohinj-Tolmin bergkam (Bohinjsko-Tolminski greben) oversteken en de Julische Alpen verlaten bij Petrovo Brdo.

Andraž Poljanec had de leiding over het derde deel, dat je via Porezen en de heuvels van Idrijsko hribovje naar de Karstplateaus van Trnovski gozd, Hrušica en Nanos brengt, helemaal tot aan de Adriatische Zee. De auteurs hebben al hun kennis en ervaring gebruikt om hun beschrijvingen zo nauwkeurig mogelijk te maken.

Alle drie zijn ze bekende schrijvers met uitgebreide ervaring in het bergbeklimmen. Hoewel ze de bergen al zo lang als ze zich kunnen herinneren bezoeken, hebben ze de hele route opnieuw gewandeld (en beklommen) om beschrijvingen te kunnen geven die accuraat en actueel zijn. Ze kwamen veel veranderingen tegen, met name dat de route niet meer eindigt in Ankaran, maar helemaal doorloopt tot Debeli rtič.

De auteurs hebben nogal wat discrepanties opgemerkt bij het vergelijken van de officiële lengtes en hoogtewinsten met hun eigen geregistreerde cijfers, dus de redacteur en de Sloveense Alpenvereniging hebben alle gegevens nog eens gecontroleerd. Onze conclusies geven aan dat de route nu iets langer is dan vroeger. Houd er rekening mee dat de getallen de werkelijke afstanden zijn die je op de paden aflegt. Hoogtewinsten en -verliezen zijn bij benadering en je kunt kleine variaties verwachten.

De gids begint met een korte inleiding met algemene informatie over de routes, etappes, startpunten, uitrusting, veiligheid en een lijst met relevante kaarten. Daarna volgen de beschrijvingen van de afzonderlijke etappes, die op een uiterst gebruiksvriendelijke manier worden aangeboden. Een korte beschrijving van de etappe dient als inleiding, gevolgd door een hoogteprofiel en een kaart, evenals informatie over de lengte van de route, hoogtes en geschatte tijden. Nabijgelegen toppen worden ook vermeld, samen met interessante punten en mogelijke afdalingen terug naar de vallei of de dichtstbijzijnde nederzetting. Informatie over hutten is ook erg handig en er worden QR-codes gegeven om de navigatie te vergemakkelijken. Er staan ook veel mooie, grote foto’s in de gids, die je extra kunnen motiveren bij het plannen van je volgende avontuur.

De Slovenian Mountain Trail Guidebook is een nauwkeurige en betrouwbare bron van informatie voor iedereen die alle ins en outs van deze prachtige langeafstandswandeling wil leren kennen. Er zijn veel vergelijkbare trails in heel Europa en de hele wereld en we zijn blij om te zien dat ze steeds populairder worden, vooral onder jonge bergbeklimmers. Ik ben er zeker van dat deze gids ook meer jongeren zal aantrekken naar het Sloveense bergpad.

Gelukspaden!

Jože Drab

Gids voor alle Sloveense bergpaden

SLOVEENS BERGPAD: FEITEN EN CIJFERS

De Sloveens bergpad (SMT) is het oudste langeafstandspad in Slovenië en heel Europa. Het werd in 1953 geopend ter ere van de 60e verjaardag van het georganiseerde alpinisme in Slovenië.

De drijvende kracht achter de oprichting was Ivan Šumljak (1899-1984), een aardrijkskundeprofessor, kroniekschrijver, bergbeklimmer en bewegwijzeraar uit Maribor. Terwijl hij uitrustte op de top van Črni vrh op Pohorje en over een groot deel van de Sloveense bergen staarde, kreeg hij een briljant idee: “Laten we al deze plaatsen verbinden met één gemarkeerd pad dat het hele land omspant!”.

Het pad loopt van het noordoosten naar het zuidwesten van Slovenië en beslaat het grootste deel van de bergen van het land – van Maribor tot Debeli rtič aan de Adriatische Zee. Het is gemarkeerd met de Knafelc blaze (een witte stip in een rode ring) en het nummer 1.

Het heeft tachtig controlepunten.

Het verbindt vijfenvijftig berghutten en één bivakhut, minstens vijfendertig toppen, vijf steden (Maribor, Slovenj Gradec, Tržič, Idrija en Ankaran), vijf grotere plaatsen (Jezersko, Mojstrana, Col, Senožeče, Škofije) en talloze dorpen. Het bestaat uit drieënveertig etappes verdeeld over drie delen: noordelijk (deel I), centraal (deel II) en zuidelijk (deel III).

Het Sloveense bergpad heeft geen tijdslimiet en een gemiddelde persoon zou ongeveer 252 uur (ongeveer 37 dagen) nodig hebben om het hele pad in één keer te doen. Het record dat in 2015 werd gevestigd staat op zeven dagen, acht uur en tien minuten. Tot op de dag van vandaag hebben meer dan 10.000 mensen het hele pad afgelegd (elk jaar ongeveer 100 tot 200).

SLOVEENSE BERGROUTE IN CIJFERS

Lengte: 617,4 km

Hoogtewinst/-verlies: 37.300 m hoogtewinst, 37.600

m hoogteverlies

Aantal fases: 43

Aantal controlestations: 80

Aantal toppen: minstens 35

Aantal hutten: minstens 55

Geschatte tijd: 252 uur of 37 dagen

Gids voor alle Sloveense bergpaden

STAGES

Het Sloveense bergpad is verdeeld in drieënveertig etappes, waarvan de meeste beginnen en eindigen bij berghutten. Alle etappes zijn dagtochten, maar je kunt sommige kortere etappes gemakkelijk combineren tot dagtochten. Overal waar de route langs berghutten loopt, kun je de etappes inkorten of verlengen als dat beter bij je conditie of het weer past.

De SMT doet enkele steden aan, waar je extra eten en drinken kunt kopen, een dag of twee kunt uitrusten of het openbaar vervoer kunt gebruiken om naar je gewenste locatie te gaan.

Alle etappes van de SMT staan in de tabel hieronder, samen met de checkpoints, moeilijkheidsgraad en geschatte tijden. De blauwe kleur geeft aan dat een etappe gemakkelijk is, rood betekent dat het moeilijk is en de zwarte kleur wordt gebruikt om etappes aan te geven die heel moeilijk zijn.

PADEN EN VEILIGHEID

Het Sloveense bergpad is gemarkeerd met de Knafelc blaze (een witte stip in een rode ring) met daarbij het cijfer één (1). Er zijn talloze rode wegwijzers die de doelen (hutten, toppen) en geschatte tijden op de verschillende startpunten en knooppunten aangeven, en sommige geven ook informatie over de huidige hoogte, de alpine club die het pad beheert en de moeilijkheidsgraad van het pad.

De paden die worden beheerd door de Sloveense Alpenvereniging worden in moeilijkheidsgraden ingedeeld als gemakkelijk, moeilijk en zeer moeilijk.

Wegwijzers bevatten symbolen die de moeilijkheidsgraad aangeven: een driehoek geeft aan dat een pad moeilijk is, een uitroepteken in een driehoek geeft aan dat een pad zeer moeilijk is, terwijl makkelijke paden geen speciale aanduiding hebben.

In de hoge bergen zijn er ook veel markeringen op rotsen geschilderd. Hoewel de paden regelmatig worden onderhouden, kunnen bepaalde delen beschadigd of zelfs onbegaanbaar zijn.

De eerste fasen van de SMT bestaan uit gemakkelijke paden, terwijl talloze steile en onbeschutte stukken in de hoge Alpen van Kamnik-Savinja, Julische Alpen en (gedeeltelijk) Karawanken zijn uitgerust met staalkabels en ijzeren haringen. Om veilig van deze routes te kunnen genieten, moet je voldoende ervaring hebben, een goed hoofd hebben en weten hoe je een klettersteigset moet gebruiken. Een helm is verplicht. Het laatste deel van de SMT gaat weer over eenvoudigere paden die je door het Karstlandschap en naar Debeli rtič brengen.

In het geval van een ongeluk, zorg ervoor dat zowel jij als het slachtoffer veilig zijn voor extra gevaren (vallende rotsen, lawines, kou) voordat je 112 belt om de bergreddingsdienst te verwittigen (GRS – Gorska reševalna služba in het Sloveens, je hebt telefoonontvangst nodig). Als er geen gsm-ontvangst is, moet je een bericht over het ongeval sturen naar de dichtstbijzijnde berghut, boerderij of politiebureau beneden in het dal, waar de bergreddingsdienst op de hoogte wordt gebracht van de gebeurtenis.

Een paar aanbevelingen voor een veiliger uitstapje:

Bezoek de bergen alleen als je gezond en fit bent.

Plan je uitstapjes zorgvuldig en let op de weersverwachting en de huidige omstandigheden.

Gebruik de juiste uitrusting en zorg ervoor dat je rugzak niet te zwaar is.

Als je verdwaalt, ga dan terug naar de dichtstbijzijnde blazen of bel de bergreddingsdienst voordat je jezelf in grotere problemen brengt.

Loop in een rustig tempo en pas op dat je niet valt of uitglijdt.

Gids voor alle Sloveense bergpaden

BESTE SEIZOEN EN WEER

De eenvoudigere etappes van de SMT kunnen het hele jaar door worden gedaan, behalve in hartje winter als er veel sneeuw ligt, terwijl de hoogalpiene etappes in de zomer of herfst moeten worden gedaan. In de vroege zomer (juni, juli) zijn de schaduwrijke delen van de paden vaak bedekt met steile en gevaarlijke sneeuwvelden die het gebruik van een ijsbijl en stijgijzers vereisen om veilig te kunnen navigeren. Vraag de huttenbeheerders naar de omstandigheden op je geplande route.

Sommige delen van de Sloveense bergen kunnen behoorlijk druk worden tijdens het hoogseizoen (augustus), maar de beste maanden om de hoge Alpen te bezoeken zijn september en oktober, mits er geen noemenswaardige vroege sneeuwval is.

Uit de gemiddelde jaarlijkse neerslaggegevens blijkt dat de eerste fasen van de SMT het droogste deel van de hele route zijn. De weerfronten komen meestal uit het zuidwesten en het is niet ongewoon om de Julische Alpen in wolken gehuld te zien, terwijl de zon nog schijnt op Pohorje en in de Kamnik-Savinja Alpen. Het laatste deel van de SMT heeft ook mooier weer dan de hoogste Sloveense toppen, hoewel het er vaak erg winderig is.

UITRUSTING

wandelschoenen met gripvaste zolen

warme kleding (inclusief muts, sjaal, handschoenen, enz.)

waterdichte jas

bescherming tegen de zon (zonnebril, zonnebrandcrème, hoed)

helm (voor sommige etappes)

koplamp

waterfles

snacks

EHBO-kit

mobiele telefoon en oplader

ID en lidmaatschapskaart van je alpine vereniging

kaarten en andere navigatiehulpmiddelen

EXTRA UITRUSTING

Dagboek van het Sloveense bergpad

opvouwbare wandelstokken

Klettersteigset (voor sommige etappes)

ijsbijl en stijgijzers (van winter tot vroege zomer)

nooddeken van folie

lucifers of aansteker

zakmes

reserveondergoed

kit voor persoonlijke hygiëne

camera

toiletpapier

Gids voor alle Sloveense bergpaden

Gids voor alle Sloveense bergpaden

BERGBEKLIMMEN

Sommige berghutten langs de SMT zijn het hele jaar openterwijl de meeste hutten in de hoge Alpen geopend zijn van juni tot eind september. Sommige hutten zijn ook buiten deze maanden geopend, maar alleen in het weekend en op feestdagen.

Wild kamperen is verboden in het Triglav Nationaal Park, verblijf in berghutten of op aangewezen campings.

Je hebt geen slaapzak nodig, maar neem een reisslaaplaken mee om te voorkomen dat je een paar euro extra moet betalen. Je mag geen laarzen dragen in de kamers en bijna alle hutten hebben slippers die je kunt lenen. Het is een goed idee om je overnachting te reserveren, vooral in de zomer. Zorg ervoor dat je je reservering annuleert als je om wat voor reden dan ook niet naar de hut kunt komen.

De meeste hutten in de hoge Alpen hebben maar heel weinig water en alle gasten wordt gevraagd er zuinig mee om te gaan. Warm water voor douches (indien beschikbaar) kost meestal een paar euro extra.

Sommige hutten hebben winterkamers die gratis gebruikt kunnen worden als de hutten gesloten zijn. Houd je aan alle regels en ruim alles op voordat je vertrekt. De etappebeschrijvingen in deze gids bevatten de contactgegevens van alle hutten onderweg.

ETEN EN DRINKEN

Berghutten serveren verschillende gerechten. Je kunt altijd rekenen op een of andere stoofpot, een paar verschillende soepen en enkele nagerechten (bijvoorbeeld apfelstrudel). De variëteit van het menu hangt af van de locatie van de hut, de toegankelijkheid en de uitrusting. Mensen ontbijten en dineren meestal in de hut en zijn overdag afhankelijk van hun eigen snacks.

Gids voor alle Sloveense bergpaden

NATIONAAL PARK TRIGLAV

Het centrale deel van de SMT loopt door het enige nationale park van Slovenië, het Nationaal Park Triglav (TNP).

Het park heeft bepaalde regels:

Respecteer de plaatselijke bevolking en hun gewoonten.

Maak niet te veel lawaai en val wilde dieren niet lastig.

Zorg ervoor dat je geen sporen achterlaat (zet je afval buiten), neem alleen foto’s en herinneringen mee.

Houd de honden aan de lijn.

Blijf op aangewezen paden.

Wild kamperen, slapen in auto’s of bivakkeren buiten de aangewezen gebieden is niet toegestaan.

YouTube player

Alle Sloveense bergpadengids bron: hier

-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-33%
New
Oorspronkelijke prijs was: 12 €.Huidige prijs is: 8 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.

Overnachting in een berghut

https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Uitstapjes en wandelingen rond de hut

Uitstapjes en wandelingen op de kaart

Slovenia (en) Placeholder
Slovenia (en)

Je volgende bestemming in slovenië?

Berghut Erjavceva op de Vrsic pas in de zomer

Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.

Reserveer uw verblijf
https://www.erjavcevakoca.si/ Slovenščina https://www.erjavcevakoca.co.uk/ English https://www.erjavcevakoca.nl/ English https://www.erjavcevakoca.ba/ Bosanski https://www.erjavcevakoca.be/ Dutch https://www.erjavcevakoca.hr/ Hrvatski https://www.erjavcevakoca.cz/ Čeština https://www.erjavcevakoca.dk/ Dansk https://www.erjavcevakoca.nl/ Dutch https://www.erjavcevakoca.fi/ Suomi https://www.erjavcevakoca.fr/ Français https://www.erjavcevakoca.de/ Deutsch https://www.erjavcevakoca.hu/ Magyar https://www.erjavcevakoca.it/ Italiano https://www.erjavcevakoca.pl/ Polski https://www.erjavcevakoca.rs/ српски https://www.erjavcevakoca.sk/ Slovenčina https://www.erjavcevakoca.es/ Español https://www.erjavcevakoca.se/ Svenska https://www.erjavcevakoca.ch/ Deutsch

Souvenirs Online Winkel

-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
-38%
New
-38%
New
-30%
Oorspronkelijke prijs was: 20 €.Huidige prijs is: 14 €.
Gratis verzending voor bestellingen boven 40 
Send this to a friend