Deze post is ook beschikbaar in:
Adviezen over veiligheid in de bergen in de winter
Adviezen over veiligheid in de bergen in de winter
Adviezen over veiligheid in de bergen in de winter
Wanneer sneeuw de bergen bedekt, veranderen het landschap en de manier waarop je loopt en wordt het moeilijker door de diepe sneeuwlaag. De dagen zijn korter, berghutten zijn gesloten en wegwijzers zijn verborgen onder de sneeuw. Een route die in de zomer een uur duurt, duurt meestal twee uur of langer. Welke voorzorgsmaatregelen kun je nemen?
Adviezen over veiligheid in de bergen in de winter
Alpenvereniging adviseert over veiligheid in de bergen in de winterwanneer de omstandigheden veel veeleisender worden. Dit vereist een aantal voorzorgsmaatregelen. Naast bergschoenen heb je een uitrusting nodig om op ijs en sneeuw te lopen: een ijsbijl, ijsklemmen, lawinedriehoeken. Natuurlijk moet je weten hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken, anders kunnen ze een belemmering of zelfs levensbedreigend zijn. Het is ook noodzakelijk om je gepast en correct te kleden, de juiste bergschoenen en een bergrugzak te kiezen.
De Sloveense Alpenvereniging (PZS) raadt bergbeklimmers die niet ervaren zijn en zelf niet genoeg ervaring hebben aan om zich aan te sluiten bij een bergbeklimmersvereniging en met hen in georganiseerde groepen en onder begeleiding van een erkende gids de bergen in te gaan. Ze raden ook aan om kennis over het bewegen in de bergen te verwerven of te vernieuwen. Deze kennis kan worden opgedaan bij de bergverenigingen en hun bergscholen of door het lezen van professionele bergliteratuur.

In winterse omstandigheden is het de moeite waard om eraan te denken:
- Wandel nooit alleen in de bergen in de winter!
- Zorg dat je goed bent uitgerust en leer hoe je de uitrusting moet gebruiken.
- Controleer de werking van je lawinepieper thuis en op het startpunt, vervang de batterijen en gebruik hem consequent.
- Oefen voor het begin van het seizoen het lopen met stijgijzers, het juiste gebruik van de ijsbijl en het stoppen met de ijsbijl op een helling met een veilige uitgang.
- Kies routes die passen bij je psycho-fysieke mogelijkheden en pas je aan aan de zwakste deelnemer op de tocht.
- Houd bij het plannen van een tocht rekening met de kortheid van de dag en vertrek vroeg genoeg voor de tocht, tour of wandeling.
- Controleer de openingstijden van berghutten (de meeste berghutten in het hooggebergte en middelgebergte zijn gesloten).
- Controleer de weersomstandigheden en -voorspellingen enkele dagen voor de tocht.
- Let op de sneeuwcondities – de hoogte en staat van het sneeuwdek en het risico op lawines.
- Ga na hevige sneeuwval of dooi minstens drie dagen niet de bergen in vanwege het verhoogde risico op lawines.
- Breng je familie of goede vrienden op de hoogte van je routes en plannen.
Houd rekening met anderen als je je verplaatst, het zal de reis, tocht of wandeling aangenamer maken en vrij van onnodige valpartijen en slechte stemmingen.

bron: hier
Steen
Overnachting in een berghut



Uitstapjes en wandelingen rond de hut
Je volgende bestemming in slovenië?
Berghut Erjavčeva is het hele jaar geopend. Reserveer uw verblijf en breng wat tijd door in het natuurparadijs van het Triglav Nationaal Park (UNESCO) bij Kranjska Gora op de bergpas Vršič in het hart van het Triglav Nationaal Park.
Reserveer uw verblijf


Souvenirs Online Winkel
A1 poster